Elämän tarkoituksen pohtiminen tuo hyvinvointia

Toisinaan kaikenlaisen pohtimisen ja olemassaolon tarkoituksen miettimisen saatetaan pelätä johtavan maailmantuskaan, mutta parhaimmillaan tarkoituksen ja suunnan löytäminen johtaa hyvinvoinnin lisääntymiseen. Masentuneet eivät meinaa löytää elämälleen suuntaa, joten oikeastaan kaikille olisi tarpeen päästä pohtimaan elämänsä tarkoitusta jo ennen kuin mieli murtuu.

Masennuksen oireiden havaitseminen

Masentuneet voivat kokea alentunutta merkityksellisyyden tuntoa ja heiltä voi pahimmillaan puuttua suunnitelmat ja toiveet kokonaan. Itsensä turhaksi kokeminen ja tulevaisuuden suunnitelmien puute ovat sellaisia oireita, jotka jokaisen tarvitsisi ottaa vakavasti. Ei ole ihmisen normaalitila olla odottamatta mitään uutta, olla ilman toiveita ja tuntea olevansa huono. Tällaisissa tunteissa ei ole mitään vikaa, niitä saa ilman muuta tuntea, mutta niitä olisi todella tarpeellista ryhtyä käsittelemään. Useimmat terapiassa käyneet ihmiset ovat hämmästyneet, miten pelkkä terapeutille puhuminen auttaa.

Terapiassa ei käydä, jotta terapeutti kertoisi kenellekään mitä pitäisi tehdä tai miten tulisi ajatella. Sen sijaan psykoterapiassa kävijä havainnoi itse omista puheistaan asioita terapeutin avustuksella. Aluksi masentunut voi tuntea pelkkää epätoivoa. Se on jo loistava askel, jos masentunut saa hakeuduttua avun piiriin. Se on todella hankala asia suomalaisessa terveysjärjestelmässä, että kela-korvatun terapian saaminen on tehty vaikeaksi.

Masentuneelle pienistäkin asioista suoriutuminen on vaikeaa, joten on sairaanhoidon periaatteiden vastaista, että masentunut joutuu itse järjestämään asiansa kuntoon. Se on kuin syöpäsairas alkaisi saada hoitoa vasta kun hän itse keksisi itselleen sopivan lääkkeen ja tekisi töitä sen ainesosien löytämiseksi. Onneksi psykoterapiaa voi saada myös netin kautta, koska monille masentuneille on vaikeaa lähteä kotoa ja pitkät matkat vastaanotolle voivat kariuttaa hyvin alkaneet suunnitelmat itsensä kuntoon saamiseksi.

Elämän tarkoituksen etsiminen

Psykoterapian lisäksi on monia muita tapoja päästä käsittelemään tuntojaan. Elämän suunnan etsimiseen auttaa Hyvinvointikoulutus, jossa tehdään yhdessä kouluttajan kanssa ohjelma omien toiveiden ja tarkoitusten etsimiseen. Ihmiset saattavat puida näitä asioita kavereidensa kanssa, mutta joskus on tarpeen saada järjestelmällisempää apua oman hyvinvointinsa eteen. Hyvinvointikoulutusta on paljon tarjolla verkossa, sillä monet harjoitukset ovat sellaisia, että ne vaativat aikaa ja keskittymistä kotona. Kouluttajilla on paljon tarjolla työkaluja, joiden avulla jokaiselle voidaan etsiä oma elämän polku, tarkoitus ja suunta.